tisdag 29 september 2009

G'day från vildmarken

Vaster ut! Antligen! Vi tog en genvag forbi Townsville och in mot 'Charters Towers'. Stannade pa gratiscamping igen strax intill en flod halvvags till 'the Towers'. Harifran kunde vi enkelt ta oss soderut mot dammen som ger vatten at alla bonder och dylikt i omradet. Vagarna har borjade redan bli mindre och det drojde langre och langre mellan varje fordon vi passerade.10 mil senare var vi framme vid 'Burdekin Falls Dam'. En imponerande damm som vi vet rann over med rage for inte sa lange sedan eftersom den blota sasongen var mycket blot. Under dagen sag vi Australiens nationalfagel emun, fasaner, ornar, pelikaner och sjalvklart kangrus. Pavagen tillbaka besokte vi den lilla byn 'Ravenswood'. Mycket trevligt stalle som kom till under Australiens 'guldrusch' pa 1800-talet. Samma sak med Charters Towers som aven hade liknande byggnader.

 

Nagot som hade stort intresse hos mig var 'Great Basalt Wall', en dryga 10 mil lang och 13 000 ar gammal lavabadd. Efter lite info i Charters Towers om att man borde kora en fyrhjulsdriven jeep har gav vi oss ivag forst mot 'Fletcher Creek' som hade annu en gratiscamping och en liten national park som kallades for 'Dalrymple'. Vi korde genom ett fint landskap av eucalyptustrad bredvid den maktiga, fast for sasongen uttorkade, floden 'Burdekin River'. Vissa gratiscampingar har visat sig lite av den samre klassen om man raknar med att fa anvanda vanlig toalett och att fa duscha etc, men vi har utrustat oss med en 'campingdusch' och mycket extra vatten. Mycket extra vatten och bransle verkar vara nyckeln till en god fard har i vildmarken. Langa och mycket spannande 'Discovery Trail 13' gick genom 'Great Basalt Wall National Park'. Den 20 mil langa grusvagen gick genom maktigt landskap uppe pa den gamla lavabadden. Pavagen sag vi bla en sedan 50 ar nedlagd guldgruva. Ganska trotta och otroligt dammiga anlande vi till 'Pentland' och den breda asfalterade vagen som leder rakt vasterut.

 

Ju langre vasterut vi korde desto rodare blev jorden. Framforallt i solnedgangen kan man se riktigt fina vyer av kontrasterna som ar ganska annorlunda fran hemma i Sverige. Samma dag anlande vi till 'Porcupine Gorge National Park'. Mycket korning pa en dag men det var det vart. Vyerna var helt fantastiska over 'sprickan' som formats under miljoner ar av erosion. Efter en god natts somn och en glimt av den mycket lilla och mycket sallsynta 'rattkangrun' vandrade vi aven ned till botten och fick se den bisarra vyn av 'Pyramid Lookout'. Berget sag verkligen ut som en pyramid i lagrena av sandsten! Forsta delen av 'Australiens Outback' har verkligen varit spannande.


fredag 25 september 2009

Näbbdjur och shopping i Mackay

Vid Airlie Beach passade vi pa att se oss omkring efter lite klader och annat som fanns pa den standigt vaxande shoppinglistan. Strax utanfor fanns aven en liten led som gick till 'Coral Beach' som var full av intressant information om aboriginer och hur de levde. Vi hann aven med ett kort besok vid det for sasongen uttorkade vattenfallet 'Cedar Creek Falls' innan det bar av soderut mot Mackay och Eungella. 'Eungella National Park' ligger uppe i hoglandet vaster om Mackay och har finns det basta stallet, vid 'Broken River', att se ett nabbdjur. Vi har redan forsokt se nabbdjur en gang och hoppades ivrigt att vi skulle fa se atminstone ett den har gangen. Bast chans att se de sma rackarna ar vid soluppgang och nedgang. Ingen lycka vid forsta forsoket strax innan det blev morkt sa vi fick dystert aka till campingen vid 'Crediton Hall' for att forsoka tidigt pa morgonen nastfoljande dag.
 


Till var forvaning sag vi flera stycken! De har ett ganska markligt utseende och var mycket mindre i storlek an vantat. Laura var mycket nojd. Under samma dag hann vi med ganska mycket. Vi sag oss om i regnskogen och sag ett palmtrad som var helt unikt till Eungella eftersom evolutionen varit helt isolerad under en mycket lang tid uppe pa hoglandet. Vi korde nagra krokiga vagar som kallades 'Crediton Loop' och sag aven en imponerande utsikt vid 'Sky Window' over 'Pioneer Valley' dar det odlas mycket sockerror. Vidare till 'Finch Hatton Gorge' som var ett mycket trevligt vattenfall. Vi hittade ett litet stalle helt for oss sjalva och njot av del svalkande vattnet. For det mesta ar Australien valdigt gott! For att satta pricken over i:et hamnade vi helt otippat pa en camping vid 'Lake Kinchant'. Sjon har tydligen ingen fartgrans, darfor alskar aussies att komma dit over en dag for att leka av sig med sina stora leksaker. Stallet kandes akta australiskt och det var en riktigt skon stamning nar vi kom dit.

 

Sedan var det dags for att reda ut en hel del saker som vi under en lang tid planerat och sparat ihop for. I Mackay blev affarer som Kmart och olika campingkedjor en hel del kronor rikare. Vi spenderade mycket men nu har vi allting vi behover for hela resan framover. Vi kopte all campingutrustning vi behover, rustade upp var campervan med en minikyl, brandslackare, nytt dack, bargningsrep och startkablar. Kopte alla klader som behovs och tro det eller ej tom termostall. Natterna har kan bli riktigt kalla, vilket ar ganska svart att forsta nar dagarna kan bli fruktansvart varma. Vi bodde tva natter pa den frascha campingen 'Andergrove Van Park' och innan vi akte vidare pa den tredje dagen rustades var campervan upp med ett nytt, valbehovligt, avgasror.

 

Det var en frojd att kora till nasta stalle for natten vid 'Smalleys Beach' i 'Hillsborough National Park'. Vadret verkade lite skumt pa vagen dit och senare fick vi reda pa att det namligen var en sandstorm fran mitten av Australien som forst blast gatorna i Sydney fulla med sand och sedan jobbat sig uppat anda till Mackay. Utrustade med nya campingprylar gar nu allt som en dans, men trots den nya lyktan lyckades vi inte se de tusentals krabbor som tydligen skulle vandra omkring pa stranden under natten. Vid soluppgang akte vi till en annan strand dar kangrus och wallabys tydligen skulle halla till. Mycket riktigt fanns dar manga och vi kom riktigt nara inpa dem! Samma morgon vandrade vi genom mer regnskog pa den mycket intressanta och informativa 'Juniper Walk' som handlade om vad aboriginer hade anvant olika trad och vaxter for. Vi spanade aven in en liten led som gick genom mangrover, precis som uppe i 'Daintree regnskogen'. Spannande! Samma dag fortsatte vi norrut tillbaka mot Bowen. Vi stannade vid otroligt harliga 'Dingo Beach' som var som en liten oas vid kusten ganska nara Bowen. Markligt att vi inte hort om detta stalle tidigare. Har lagger tydligen skoldpaddor agg under sommaren. Nar vi njutit av stallet en stund fortsatte vi sedan norrut och tillbaka till Bowen och Wangaratta Caravan Park for att plocka upp lite forsenade fodelsedagskort etc. Vi ville dock inte stanna langre an nodvandigt och fortsatte darfor var stravan att fa bryta ny mark mot Townsville. Vi beslot oss for att stanna pa gratiscampingen i 'Home Hill' dar vi stannade 2 natter for att fa ogjorda saker gjorda. Nu antligen kan vi ge oss ut i den Australiensiska vildmarken!


onsdag 16 september 2009

Segling runt Whitsunday

Forsta stoppet efter en timmas bilfard soderut, Airlie Beach. Fran detta stalle skulle var efterlangtade segling runt Whitsunday oarna borja. Inte nog med att det skulle bli helt fantastiskt och otroligt skont att antligen fa pusta ut och aterhamta sig efter 3 och en halv manader jobb, det skulle aven firas. Laura skulle namligen spendera sin tjugoattande fodelsedag ute till havs.

  

Dag 1
Vid hamnen sag vi horder av andra turister bli ihopklamda pa stora snabba segelbatar. Detta var nagot vi valt bort da vi bestamde oss for att segla med skeppet 'Alexander Stewart' som skulle vara avslappnat, farre personer, perfekt for par och dar varje segling ar olik den andra. 'The Romance of Sail' lod sloganen. Skillnaden marktes direkt. Personlig service, privat hytt och fruktansvart avslappnad stamning. Helt i var stil! Nar vi installerat oss och gatt genom sakerhetsrutiner var vi redan halvvags till forsta stoppet dar vi snorklade vid 'Dumbell Island'. Alla var tvungna att bara 'stinger suits' aven fast det inte var sasong for de valdsamt farliga maneterna. Likabra och det var dessutom ganska overaskande lite kallt i vattnet. Snorklingen var helt fantastisk och dar fanns en del skillnader mellan hur det sag ut och hur fiskarna bettedde sig mot turen pa stora barriarrevet. Jag later bilderna tala for sig sjalva. Efter snorklingen bar det av mot 'Tongue Bay' dar vi gick en guidad promenad upp till 'Hill Inlet Lookout'. Var guide var en av de 3 personer som agerade som besattning till skeppet. Mycket intressant promenad, framforallt om de Aboriginska satten och kunskaper om trad och vaxter. Utsikten over hela 'Whitehaven Beach' var helt fenomenal och harifran sag vi aven tiotals stingrockor. Turen fortsatte ned till stranden. Laura och jag insag direkt varfor en strand har fatt ett sadant namn. Sanden var fin som mjol och vit som mjol. Detta ar den vackraste stranden jag nagonsin sett. Hade det inte varit for att vi var tvungna att atervanda till skeppet innan det blev morkt hade vi nog stannat har forevigt. Natten var gungig men maten var god.



Dag 2
Lauras fodelsedag. Dagen borjade med en liten sang utford av mig sjalv, darefter kortoppning. Lyxig frukost och sedan tillbaka till 'Whitehaven Beach' eftersom ingen fatt nog. Mer segling och avkoppling for att komma till nasta snorkelstalle vid 'Luncheon Bay' och darefter 'Mantaray Bay'. Pavagen dit sag vi nagra havsornar. Denna snorkling var annu battre med spannande rev och otrolig mangd fisk. Vi sag flera riktigt stora fiskar av typen 'Maori Wrasse' och 'Trevalley'. Kvallen spenderades vid vackra 'Caves Cove'. Som en overaskning hade jag bett besattningen att ordna en liten tillstallning at Laura. Det slutade med att alla blev nedkallade till det lilla samrummet for ett 'nodmote'. Mycket trevlig kvall med nagra glas vin.



Dag 3
Mer segling. Mer snorkling, denna gangen vid 'Blue Pearl Bay' dar vi bla sag nagra karettskoldpaddor. Sedan var det med ett langsamt och avslappnat tempo dags att atervanda mot Airlie Beach. Helt fantastisk upplevelse.

tisdag 8 september 2009

Sista delen - Berättelsen om tomatpackaren

All vitling ar uppaten och likasa all god makrill vi fatt i stora mangder. Bowen tiden ar slut och de sista veckorna pa jobbet i tomatfabriken har varit nagorlunda handelserika. Vi lamnar Bowen i precis rattan tid eftersom folk pa campingen som kommer fran andra sydligare delar av Australien har borjar vanda hemat efter att ha flytt vintern. Flera av vara trevliga och hjalpsamma grannar har gett oss deras adress och vi bara 'maste' halsa pa nar vi ar i krokarna. Dessa 'aussies' ar otroligt vanliga. Nar vi sagt hejda till vissa introduceras andra, och nya kontakter knyts. Vi har lart oss sa mycket av sa givmilda manniskor och Bowen har varit ett mycket trevligt stalle att bo i som dessutom ar mycket vackert.

Jobbet har flytit pa ganska bra men jag skulle inte vilja jobba en dag langre! Fastan man blir valtranad sa ar det ganska slitsamt och jobbet tar verkligen over allting. Vi ar de forsta personerna att lamna fabriken denna sasongen eftersom vi var de anda som lyckats spara ihop tillrackligt mycket pengar under en kort tid. Men innan det var dags att lamna fabriken fick jag aran att jobba med en svensk kille som heter Linus. Han var riktigt kul att prata med dag ut och dag in och fick dagarna att ga snabbare – och sjalvklart en bonus att antligen fa prata lite svenska! Jag fick aven tillfalle att prova pa vad Laura gjorde under de forsta veckorna som sorterare. Hemskt jobb! En hel dros av tomater hade drabbats av en pest som har kallas 'white fly' och eftersom Laura och jag anmalt oss frivilliga till extraarbete sa som stadning for att tjana extra pengar fick vi ga in som extrasorterare for att slanga alla daliga tomater. Intressant att se arbetsforhallanden som sorterare, men inte sarskilt spannande som jobb. Efter att vi med ett stort leende pa lapparna lamnat in var avskedsansokan, som strikt skulle lamnas in 2 dagar innan man vill sluta jobba, fick fabriken besok av en mycket giftig brunorm. Den bemottes av tre skott fran en varningspistol, harda slag med en ara (som gick sonder) och en tung gaffel fran en truck. Dessa aussies gillar inte ormar! Sista arbetsdagen var langsam men gladjefull och kunde slutat mycket senare om inte gudarna varit pa var sida och tog sonder tomatmaskinen! Alla fick ga hem for dagen, yippee!




Nar vi inte jobbade gick den sista tiden mest at att planera sa mycket som mojligt. Dels planering av resvag men aven planering av var van, som sakta har forvandlats till en riktig campervan! Mycket tid och tanke har agnats at att lista ut hur vi bast forvarar saker i vilka lador och var. Man samlar pa sig mycket smasaker som egentligen inte behovs eller far plats nar man har begransat med utrymme, men som tur ar sa ar Laura helt genialisk nar det kommer till saker som dessa.

Dagar nar vi slutade lite tidigare tog vi picnicfilten till parken bredvid med varsin kaffe och njot av solnedgangen. Till kaffet hade vi antingen Australiska scones gjort pa pumpa eller en bit med brod med tomat- och passionsfruktsylt pa som vi fatt. En dag som denna stotte vi pa ett Nya Zeelandskt aldre par som jobbar sig, precis som vi, runt Australien. De hade ovarderliga tips at oss och det visade sig aven att de hade jobbat pa en potatisodling tidigare. Ett, tva, tre och ett e-mail var ivag fran paret som utan tvekan rekommenderade oss. Senare samma dag var vi garanterade jobb pa potatisodlingen utanfor Hillston i delstaten New South Wales (NSW). Otroligt paffa men lattade fragade vi oss sjalva, hur hande detta? Potatissasongen ar endast 2 manader och vi borjar jobba forsta veckan i December. Laura kommer antagligen sta vid sorteringsbordet sa som hon gjorde pa tomatfabriken tidigare och jag kommer antagligen gora nagot i stil med vad jag gjort pa Koorelah, men det finns en mojlighet for mig att kora traktor vilket later mycket spannande! Vi har vidare en ganska bra jobbmojlighet pa ett stalle som heter 'SPC Fruit' som ar ett foretag i Shepparton i delstaten Victoria (VIC) som konserverar frukt dar vi da skulle jobba efter potatisodlingen. Till rage pa allt har vi aven genom Koorelah fatt ett jobb pa en tomatfabrik i Shepparton, som later mindre intressant. Det var dock skont att hora att de garna rekommenderar oss till andra. Allt detta innebar helt enkelt att jobbsituationen for oss i Australien ser ljus ut och vi har en stark medvind!

Nar det kommer till min foretagsamhet pa fritiden har jag nu tjanat en total summa av $120. En av cheferna pa jobbet behovde hjalp med sin dator hemma, en annan dam pa campingen behovde hjalp att 'fa ordning pa datorn' och jag har aven hjalpt en aldre man med hans iPod som i gengald gav oss ovarderlig information om intressanta platser i NSW.

Sa kom det till dagen det var dags att packa ihop var bla presenning. 15 veckor pa en tomatfabrik hade tagit ut sin ratt och det var otroligt skont att antligen fa lamna stallet som varit vart hem under denna tid. Vi gav ett ordentligt tack och hejda till alla och sedan bar det av mot nya spannande aventyr!