Sa var det dags for Australiens 'Dinosaur Trail' med start i 'Hughenden'. Har sag vi ett skelett fran en 'Muttaburrasaurus' och en hel del intressanta fossiler. Vi larde oss valdigt mycket om hur landskap har formats och hur det sag ut miljoner ar sedan da dinosaurerna vandrade pa jorden. Hughenden var forovrigt ett mycket trevligt samhalle med en hel del underliga konstverk utplacerat pa olika stallen.Vi stannade overnatt pa 'Allan&Terry Caravan Park' dar vi antligen kunde stada ur vanen fran allt damm och ge den en ordentlig tvatt. Skont! Den mycket laga luftfuktigheten har ute och allt damm hade gjort det ganska besvarligt for oss.
Dinosaurfarden blev bara battre och battre. Nasta destination i den nu mycket hoga varmen blev 'Richmond'. Forutom en konstgjord sjo fanns dar inte mycket mer an 'Kronosaurus Korner'. Wow! Havsodjur existerade verkligen miljoner ar sedan. Tyrannosaurus Rex kunde tydligen slanga sig i vaggen om den skulle mota den fruktansvarda 'Kronosaurus'. Detta odjur hade 30cm langa tander som var perfekt tillampade for att slita av stora kottstycken fran vilken fiende som helst. Tur att den bara levde i havet. Aven pa display var Australiens bast bevarade dinosaurskelett, den 100 miljoner ar gamla 'Ankylosauren'. Denna fyrbenta dinosaur dog tydligen uppe pa land, blev sedan mumifierad och sedan spolad ut till havs dar den sjonk till botten for att sedan forevigas genom fossilbildning. Denna 'Dinosaur Trail' var verkligen larorik och intressant. For att runda av dagen begav vi oss till ett stalle utanfor byn dar man kunde hitta fossiler, och kanske med lite tur sitt eget lilla dinosaurben, men turen var tyvarr inte pa var sida. Vi hittade dok nagra fossiliserade 'maskar' och snackor.
Temperaturen ute pa savannen borjade bli nara pa olidlig nar vi narmade oss 'Winton', sista delen av dinosaurvagen. Vildmarken har ute har bjudit pa fina vyer av platt torrt landskap med till synes oandliga grasslatter. Tydligen kallas denna typ av savann for 'Mitchell Grass Land' som bla kangrus tycker mycket om. Detta har vi speciellt markt langs med vagarna. I olika faser av forruttnelse ligger dessa sota djur vid vagkanten, pakorda av framforallt 'Road Trains' som ar 50 meter langa lastbilar som transporterar boskap. Vi blev lite skramda fran jobbet av olika berattalser om dessa 'monster lastbilar', men det har visat sig vara ganska lugnt. Det galler bara att passa sig for nar man befinner sig pa grusvagar eller sma asfalterade vagar eftersom Road Trains har foretrade.
Bladensburg National Park
Framme i Winton fick vi reda pa att 'Lark Quarry', dar vi planerat att se dinosaurfotavtryck, faktiskt inte lag i Winton utan 110km soder ut pa en delvis asfalterad vag. Det blev snabbt lite planering och vi beslot oss for att forst besoka 'Bladensburg National Park'. Denna 849 km2 stora och ganska avlagsna park lag soder om Winton och hade tidigare varit del av en fem ganger sa stor boskapsranch. Bladensburg ar en gammal boning for ranchen. Detta ar nu en bas for aventyrslystna folk med fyrhjulsdrivna jeepar. Framme i Bladensburg pratade vi med en 'ranger', som ser efter parken, om vad vi gett oss in pa. Rangern var en gammal aborigin som var mycket spannande att prata med, dock valdigt langsam och mer 'laidback' an sa kan man nog inte vara. Allting harute 'tar sin tid', men kanske ar detta forstaligt med tanke pa att den gamla kvicksilvertermometern visade +43 grader. Rangern sa att vi borde, om vi tar det lugnt, klara oss genom den ca 40 km langa 'Scrammy Drive' som leder till 'Scrammy Gorge' samt 'Scrammy Lookout'. Vagen var tuff och satte var van pa prov och vi fick ga de sista hundra metrarna eftersom ett dike var alldeles for djupt. Landskapet vi korde uppe pa var helt fantastiskt och utsikten over savannen med hoppande kangrus var obeskrivligt vacker och gav oss ocksa den forsta kanslan av att se 'det riktiga Australien'. Landskapen harute bestar mestadels av savann och sa kallade 'jump up country'. En 'jump up' ar en hogplata, eller platta nastan helt nakna kullar, med skarpa kanter. Uppe pa platan vaxer ofta speciellt anpassade trad sa som 'lancewood trad' som ar morka nastan svarta och har uppatriktade rotter for att samla sa mycket som mojligt av det lilla regnvatten som faller. Nar regn val faller spolas det mycket snabbt bort igen genom de mestadels helt uttorkade backarna som formats av erosion. Marken har klarar inte av att halla nagot vatten alls eftersom det inte finns nagon jord, utan bara sten och grus som eroderat fran den roda jarnstenen. Otroligt spannande att uppleva ett sa annorlunda klimat och land! Mycket nojda korde vi tillbaka mot Winton dar vi hittade ytterligare en gratiscamping som till och med hade varmdusch!
Lark Quarry
Tidigt nasta morgon akte vi till Lark Quarry for att slufora var dinosaurresa och antligen fa beskada fotavtrycken som inspirerade 'Steven Spielberg'. Vad kan ett par fotavtryck vara jamfort med vad vi redan sett tankte jag innan vi anlande, men oj sa fel jag hade. Att faktiskt se riktiga dinosaurfotavtryck var helt overkligt! Det fick mig verkligen att inse att dar faktiskt en gang i tiden vandrade livs levande dinosaurer har pa jorden. Vi fick hela historien berattad for oss om hur det gatt till nar de 3300 fotavtrycken bildades for nastan 100 miljoner ar sedan i vad som nu ar sandsten. Manga mindre dinosaurer hade hallt till bredvid ett lerigt vattendrag nar plotsligt en stor kottatare dykt upp och skramt livet ur alla smattingar som i panik sprungit runt i leran. Detta kanske inte later sarskilt spannande men tro mig, det ar helt hapnadsvackande nar man ser det med egna ogon! Lark Quarry ar det anda stallet i hela varlden man hittat dinosaurfotavtryck, sa detta ar nagot helt unikt. Miljoner ar sedan nar dinosaurerna levde har fanns har regnskog och till och med ett hav mitt inne i Australien. Senare byggdes sediment efter sediment med sandsten upp och landnivan nu, som ar samma niva som dinosaurerna vandrade pa, var tackt med mer an 1000m sandssten som sedan har eroderat tillbaka till nivan idag. Nar de forst upptacktes pa 70-talet gjordes inte mycket at saken eftersom man inte forstod vikten och betydelsen av denna upptackt och man hade heller inga pengar. Pa 80-talet kunde folk fortfarande vandra omkring uppe pa fotavtrycken dar de utsattes for stor erosion och det var inte forran pa 90-talet som avtrycken fick ett tak som skydd mot regn etc. Idag ar de val bevarade i en ekologisk byggnad som ar speciellt byggd for att klara att halla en konstant temperatur, som ar ideal for minsta slitage, i de extrema temperaturskillnaderna som finns harute. Vi fick aven lara oss en teori varfor dinosaurierna dog ut. En stor komet ska ha traffat jorden for 65 miljoner ar sedan som medforde ljus och temperaturskillnader. Klimatet ska ha blivit varmare vilket gjorde att det klacktes fler dinosaurhanar an honor och pa detta satt ska de langsamt dott ut. Det hela var en mycket spannande guidad tur och nar vi narmade oss slutet hade plotsligt en enorm dammstorm fran sodra Australien tornat upp sig. Himlen var molnfri men solen var omojlig att se. Vi ville anda ga den lilla turen runt nagra 'jump ups' och studera olika trad och grasvaxter som helt otroligt overlever i detta klimat, dar bla 'spinifex graset'. Detta vassa gras dor inifran och ut och far darmed naring fran sig sjalvt for att overleva. Tillbaka i Winton sag vi ett litet museum om det bistra livet som gruvarbetare forr i tiden och en gammal utomhusbio. Spannande dag.
Hej på Er!
SvaraRaderaVi har läst och förstått.
Men sparar du ned foton på annan plats? Var i så fall?
Lugnt här hemma.
Kramar
m&p
Alla foton ligger pa min 'Skydrive'. Lanken dit finns under rubriken 'Anvandbara lankar' till hoger.
SvaraRadera